NewsΕπικαιρότηταΚόσμοςΠόλεμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέταρτο Πάσχα στο μέτωπο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι τηρεί την πασχαλινή εκεχειρία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνέχισε να στοχεύει ουκρανικές πόλεις μετά την ανακοίνωση της μονομερούς προσωρινής εκεχειρίας από τον Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι τηρεί την πασχαλινή εκεχειρία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνέχισε να στοχεύει ουκρανικές πόλεις μετά την ανακοίνωση της μονομερούς προσωρινής εκεχειρίας από τον Πούτιν.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν την Κυριακή το Πάσχα για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού μετά τη Σταύρωσή Του. Πρόκειται για την σημαντικότερη γιορτή του χριστιανικού λειτουργικού ημερολογίου, καθώς αποτελεί κεντρικό δόγμα του χριστιανισμού.

Όμως η παρακολούθηση της θρησκευτικής περίστασης σε ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον δεν είναι δυνατή για τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να δοθεί μια στιγμή ανάπαυλας και να μπορέσουν οι άνθρωποι να βιώσουν τη γιορτή, η οποία φέτος, για πρώτη ημέρα από το 2017, πέφτει την ίδια ημέρα για τους ορθόδοξους και τους καθολικούς χριστιανούς.

Η ειρήνη ήταν βραχύβια, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι παραβίασαν την εκεχειρία και συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στοχεύει ουκρανικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε μια ανάρτηση στο Χ, ενώ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να πουλήσει στον κόσμο την ιδέα της τήρησης της προσωρινής εκεχειρίας.

«Από το πρωί του Πάσχα, μπορούμε να πούμε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει μια γενική εντύπωση κατάπαυσης του πυρός, αλλά σε ορισμένα σημεία δεν εγκαταλείπει μεμονωμένες προσπάθειες να προχωρήσει και να προκαλέσει απώλειες στην Ουκρανία».

Παρά τη δήλωση του Πούτιν για πασχαλινή κατάπαυση του πυρός, ο Ζελένσκι δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέγραψαν 59 περιπτώσεις ρωσικών βομβαρδισμών και πέντε επιθέσεις μονάδων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, καθώς και δεκάδες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για ολονύκτιες επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ παρά την εκεχειρία. Είπε ότι η Ουκρανία είχε στείλει 48 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, υπήρξαν «νεκροί και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα τήρησαν αυστηρά την εκεχειρία.

Οι αξιωματούχοι που εγκατέστησε η Ρωσία στη μερικώς κατεχόμενη ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσαν επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επιθέσεις.

Αλλά παρά τις κακουχίες του πολέμου, πασχαλινές λειτουργίες οργανώθηκαν σε πολλές ουκρανικές πόλεις. Η δε ουκρανική πρωτεύουσα γιόρτασε το τέταρτο γιορτή του Πάσχα υπό συνθήκες στρατιωτικού νόμου.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν αυτοπροσώπως τις λειτουργίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και στην Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία. Οι λειτουργίες μεταδόθηκαν επίσης διαδικτυακά για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για την πασχαλινή λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μακροχρόνιο πνευματικό και κοινοτικό κέντρο στο Χάρκοβο.

Η εκκλησία χρησίμευσε ως πηγή δύναμης καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και απέκτησε νέα σημασία κατά τη διάρκεια της πλήρους ρωσικής εισβολής, μετατρεπόμενη σε ανθρωπιστικό κόμβο.

Ο πατήρ Βίκτορ Μάριντσακ, γνωστός από την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 ως ο «ιερέας των Μαϊντάν του Χάρκοβο», χοροστάτησε στην πασχαλινή λειτουργία μαζί με τον επίσκοπο Χαρκόβου Μιτροφάν.

Η λειτουργία συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα της ουκρανικής κοινωνίας, όπως στρατιώτες, εθελοντές και παλιούς ενορίτες. Στρατιωτικοί ιερείς ήταν επίσης παρόντες για να ευλογήσουν το παραδοσιακό πασχαλινό ψωμί.

Οι Ρώσοι στρατιώτες γιόρτασαν επίσης το Πάσχα στις γραμμές του μετώπου. Βίντεο που κυκλοφόρησε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε ορθόδοξους στρατιώτες να συμμετέχουν σε παραδοσιακές πασχαλινές πρακτικές, όπως το βάψιμο των αυγών.

Στους στρατιώτες προσφέρθηκαν ζεστά γεύματα και κέικ, ενώ παρακολούθησαν την δική τους πασχαλινή λειτουργία σε μία από τις εκκλησίες της ειδικής ζώνης στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πολλοί ελπίζουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη γιορτή που γιορτάζεται υπό πολεμικές συνθήκες, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, υπέρμαχος των οποίων είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, σε μια ανάρτηση στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, δήλωσε την Κυριακή πως ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυτή την εβδομάδα.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button