NewsΕλλάδαΕλληνική ΆμυναΕπικαιρότηταΚοινωνία

Ο Άγιος Νικόλαος πάντα στην πλώρη σας

Τιμή και δόξα στην ελληνική ναυτοσύνη - Χρόνια πολλά στο Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό - Ο Ελληνικός Στόλος αποτελεί τον κλάδο-κλειδί για την πολεμική ισχύ της χώρας μας, άγρυπνος και αεικίνητος φρουρός των θαλασσών μας

Τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο εορτάζει σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, το Πολεμικό μας Ναυτικό, σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέσα στον διαρκή αγώνα του θαλασσινού με τα στοιχεία της φύσης, ο Έλληνας ναυτικός ένιωσε την ανάγκη της προστασίας του Θεού, η οποία εκφράστηκε μέσα από τη θεία μορφή του Αγίου Νικολάου.

Για τον λόγο αυτό, η εικόνα του κοσμεί κάθε μικρό και κάθε μεγάλο σκάφος στις θάλασσες του κόσμου, από την πιο μικρή βάρκα και καΐκι, μέχρι τα δεξαμενόπλοια, τα πολεμικά μας πλοία και τα υποβρύχια. Σε κάθε πλώρη, σε κάθε τιμόνι και χειριστήριο, σε κάθε μυαλό και κάθε ψυχή, σε μπουνάτσες και τρικυμίες, ο άγιος καθοδηγεί και θέτει υπό τη σκέπη του ταξιδιώτες, ναυτικούς και ψαράδες. Δεν υπάρχει ναυτικός που να μη συγκινείται και να μη θαρρεύει όταν ακούει το «ο Αϊ-Νικόλας να είναι πάντα στην πλώρη σου!».

Ελλάδα σημαίνει θάλασσα Η 6η Δεκεμβρίου δεν είναι απλή εορταστική επέτειος του Πολεμικού μας Ναυτικού για τον προστάτη του. Είναι η επέτειος που συμβολίζει την ταύτιση μιας κατεξοχήν ναυτικής χώρας με το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο δεν υπέστειλε ποτέ τις σημαίες του. Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, από καταβολής της έννοιας «Έλληνας», σημαίνει θάλασσα, ναυτική τέχνη, ναυτική ισχύς. Και ναυτική ισχύς σημαίνει πρωτίστως Πολεμικό Ναυτικό, σημαίνει Στόλος.

«Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος», λέει ο Θουκυδίδης.

Στο πέρασμα των αιώνων επιβεβαιώθηκε πως η θάλασσα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο και ταυτόχρονα τον συνδετικό κρίκο για τη συνοχή των χιλιάδων μιλίων ακτών και νησιών όπου ζει και προοδεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Έλληνας. Η ναυτική ιστορία άλλωστε της χώρας μας αποδεικνύει τους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς του Ελληνισμού με τη θάλασσα, τόσο στους τομείς του εμπορίου και του πολιτισμού όσο φυσικά και στους αγώνες του Έθνους μας, με μάχες καθοριστικές για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία. Από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Ελληνική Επανάσταση το 1821, μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους και τις νικηφόρες ναυμαχίες της «ΕΛΛΗΣ», της «ΛΗΜΝΟΥ» και του θρυλικού θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αγωνίσθηκε με σθένος και έβαλε την υπογραφή του με χρυσά γράμματα στον ρου της ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων.

Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στις μέρες μας, ο Ελληνικός Στόλος αποτελεί τον κλάδοκλειδί για την πολεμική ισχύ της χώρας μας, άγρυπνος και αεικίνητος φρουρός των θαλασσών μας. Από το κομβικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι τη Γαύδο και από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το πανέμορφο Καστελόριζο μέχρι τα Διαπόντια Νησιά, τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού υψώνουν ψηλά την ελληνική σημαία και προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ορθώνοντας ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής, στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί. Ποιος θα ξεχάσει, άλλωστε, πως στην κρίση του 2020 με την Τουρκία, το Πολεμικό μας Ναυτικό, δρώντας αποφασιστικά, με απόλυτη προσήλωση, με ψυχή και σώμα δυνατό, καταδίωξε το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» και τον στολίσκο που το συνόδευε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Κορυφαία στιγμή της πολύμηνης διαμάχης η περίφημη «επακούμβηση» της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» στην τουρκική ναυαρχίδα «ΚΕΜΑΛ ΡΕΪΣ», όταν το τουρκικό πλοίο προσπάθησε να σταματήσει την παρακολούθησή του από το ελληνικό. Μπήκε στην πορεία του και με απόλυτη γνώση της κρισιμότητας της στιγμής, ο Έλληνας καπετάνιος εμβόλισε στα «πλευρά» το «καμάρι» του τουρκικού στόλου. Ήταν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαπραγματεύεται, υπερασπίζεται με προσήλωση, αυταπάρνηση και χωρίς κανέναν ενδοιασμό τα δίκαια των Ελλήνων.

Μήνυμα

Η κρίση του 2020 έστειλε ακόμη ένα σαφές μήνυμα πως η ναυτοσύνη των πληρωμάτων μας και οι ψυχικές τους αρετές μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και τα «γερασμένα» σκαριά ορισμένων πλοίων του Στόλου σε φονικές μηχανές, ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες «επακουμβήσεις». Οι προκλήσεις, ωστόσο, που αναδύονται από τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων είναι μεγάλες και το Πολεμικό μας Ναυτικό απαιτείται να περάσει στη νέα εποχή. Με την απόκτηση των καλύτερων φρεγατών παγκοσμίως, των πανίσχυρων FDI Belh@rra, το Πολεμικό μας Ναυτικό γυρίζει σελίδα, ενώ η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, των υποβρυχίων 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και η απόκτηση των καλύτερων ελικοπτέρων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, των περίφημων ROMEO, ενισχύουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και αποκτήσουμε και κορβέτες, τότε θα μιλάμε για αναγέννηση του Ελληνικού Στόλου και ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων.

Υπερήφανοι πρεσβευτές

Βασική συνιστώσα της θαλάσσιας ισχύος της χώρας μας, εκτός από τα πολεμικά πλοία, αποτελεί και το πανταχού παρόν Εμπορικό Ναυτικό, η συμβολή του οποίου -επισημαίνουμε- υπήρξε καθοριστική και ανεκτίμητη σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Σήμερα, που στη χώρα μας βασιλεύει η ειρήνη, τα εμπορικά μας πλοία μεταφέρουν την ελληνική σημαία σε όλους τους ωκεανούς, σε κάθε σημείο της υδρογείου, υπερήφανοι πρεσβευτές της χώρας μας και της ελληνικής ναυτοσύνης. Με το βλέμμα στραμμένο στο γαλάζιο της Ελλάδας μας και με τη σκέψη μας σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς, η εφημερίδα «Political» εύχεται χρόνια πολλά στο Πολεμικό και το Εμπορικό μας Ναυτικό. Ο Άγιος Νικόλαος πάντα στην πλώρη, το μυαλό και την ψυχή σας!

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button