Ουκρανία-Ρωσία: Προκλήσεις και αδιέξοδα στον πόλεμο
Ολοένα και πιο δυσχερής καθίσταται για τον ουκρανικό στρατό η ανάκτηση εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες οχυρώνονται και μαθαίνουν από τα σφάλματά τους, αποφεύγοντας τις παρακινδυνευμένες προελάσεις
Ολοένα και πιο δυσχερής καθίσταται για τον ουκρανικό στρατό η ανάκτηση εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες οχυρώνονται και μαθαίνουν από τα σφάλματά τους, αποφεύγοντας τις παρακινδυνευμένες προελάσεις.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ουκρανικός στρατός –με σημαντική αμερικανική υποστήριξη– εξασφάλισε το πλεονέκτημα απέναντι στους Ρώσους, απέκρουσε την επίθεση και ανακατέλαβε τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι.
Ο ρους του πολέμου αναμένεται, όμως, να αλλάξει καθώς ο ρωσικός στρατός οχυρώνεται και προωθεί ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν το σενάριο αδιεξόδου τη δεύτερη χρονιά πολέμου. «Είναι πολύ ευκολότερο για την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος που κατέχει και να αποφύγει την επιθετική στρατηγική. Πρέπει να προσφέρουμε στους Ουκρανούς τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση για κάτι τέτοιο», σημειώνει η Εβελιν Φάρκας, πρώην στέλεχος του Πενταγώνου και ειδήμων σε θέματα για τη Ρωσία.
Παρότι ο ουκρανικός στρατός αποδείχθηκε συστηματικά αποτελεσματικότερος του ρωσικού, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγάλης ρωσικής επίθεσης. Δυτικοί αναλυτές επιμένουν, ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τα απαραίτητα στρατεύματα για τέτοια επιχείρηση.
Εμφαση στη Χερσώνα
Οι ουκρανικές δυνάμεις αφιερώνουν περισσότερα μέσα στην περιοχή της Χερσώνας, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Κίεβο δεν θα εισβάλει στην Κριμαία, επιλέγοντας επιχειρήσεις δολιοφθοράς, όπως το σαμποτάζ στη γέφυρα του Κερτς. Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι εάν μειώσουν την πίεση στο νότιο μέτωπο, ο ρωσικός στρατός θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να μετακινήσει δυνάμεις σε άλλα, λιγότερο προστατευμένα, μέτωπα.
Η Ουκρανία παραμένει εξαρτημένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες εντοπίζουν με ακρίβεια τις πιο αδύναμες θέσεις του ρωσικού στρατού. Η ουκρανική αντεπίθεση έξω από το Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο πέτυχε γιατί οι Ουκρανοί αντιμετώπισαν ανέτοιμες ρωσικές δυνάμεις.
Νέα στρατηγική
Αμερικανοί επιτελείς πιστεύουν, πάντως, ότι το Κρεμλίνο διδάσκεται από τα σφάλματά του στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν διόρισε νέο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων, τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος εκτελεί περίπλοκες επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους του. Τις τελευταίες εβδομάδες, Ουκρανοί επιτελείς παραδέχονται ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των γραμμών ανεφοδιασμού τους έχουν ενταθεί, ενισχύοντας τις απώλειες στον ουκρανικό στρατό.
Ο ρωσικός στρατός σκάβει τώρα χαρακώματα και κατασκευάζει οχυρωματικά έργα σε στρατηγικής σημασίας σημεία. Η υποχώρηση από τη Χερσώνα προσφέρει καλό παράδειγμα των μαθημάτων που διδάχθηκε ο ρωσικός στρατός. Παρότι ο Πούτιν απέρριψε αρχικά κάθε προοπτική αναδίπλωσης, ο στρατηγός Σουροβίκιν επέμεινε μέχρις ότου κάμψει την αντίσταση του προέδρου. Η υποχώρηση επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν τον Δνείπερο ποταμό ως φυσικό οχυρωματικό έργο. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με επαγγελματισμό, τον οποίο ο ρωσικός στρατός δεν είχε μέχρι στιγμής επιδείξει στον πόλεμο.
Ο Σουροβίκιν εφαρμόζει από τον Οκτώβριο αμυντική στρατηγική και έχει καταφέρει να επαναφέρει την πειθαρχία στις τάξεις του στρατού. «Ενισχύει τις θέσεις του και κατασκευάζει δίκτυο χαρακωμάτων, όπως και θέσεις οχυρών και σημεία ελέγχου στους δρόμους», εξηγεί η Ντάρα Μάσικοφ, αναλύτρια του ινστιτούτου RAND.
Πηγή: kathimerini.gr