NewsΔιαδίκτυοΠολιτική

Μεγαλώνει η απόσταση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Μητσοτάκης κόβει τις γέφυρες με Ανδρουλάκη

Οι υποκλοπές παραμένουν "αγκάθι" στη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αλλά και μεταξύ των δύο αρχηγών.

Αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αυτή ειναι η φράση που αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πώς βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με το οποίο οι αποστάσεις μεγαλώνουν, όσο πλησιάζουμε στην ώρα της κάλπης. Και υπάρχει ερμηνεία γι΄αυτό.

Χθες από το OPEN ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μεγάλη απόσταση απο το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο λόγω της θέσης που έχει διατυπώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι δεν συζητά κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ή τον Αλέξη Τσίπρα), αλλά και γιατί για πρώτη φορά, έβαλε θέμα διαφορετικότητας των θέσεων που εκφράζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς τις κάλπες.

Στις συνεχείς ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κ. Μητσοτακης εάν θα συνεργαστεί με το τρίτο κόμμα μετά την πρώτη κάλπη, καθώς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι είναι δυνατή μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με Νεα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αρνητικός.

“Αυτό που χρειαζόμαστε σημερα είναι μία σταθερή κυβέρνηση, μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας. Με ρωτάτε για την δυνατότητα σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας πω εγώ τι έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν μου φαίνεται τόσο πειστικός όταν λέει ότι επί της αρχής δεν δέχεται για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Θα σας πω μόνο ότι σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα- αναφέρω ενδεικτικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να πεί ότι θέλει να αλλάξει το άρθρο 16 υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε, παραδείγματος χάρη, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Έχουμε μεγάλες διαφορές” είπε ο Κυριάκος Μητσοτακης, τραβώντας μία κόκκινη γραμμή. Και όταν ερωτήθηκε ξανά, ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και συγκλίσεις (σ.σ όπως για παράδειγμα στην ψήφιση της τροπολογίας για το μπλόκο στον Ηλία Κασιάρη), ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην άποψή του για αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στο ερώτημα δε για το εάν θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή ή θα την κρατήσει συζητώντας με το τρίτο κόμμα, ο Κυρ. Μητσοτακης “παρέπεμψε” στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών της απλής αναλογικής και επειδή το αποτέλεσμα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα (ΝΔ), να σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο (ΠΑΣΟΚ), φτιάχνει ήδη αναχώματα, ώστε να υπάρχει δικαιολογία για τις δεύτερες εκλογές της ενισχμένης αναλογικής.

Υψηλοί τόνοι και από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε όμως και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απο την άτυπη κιόλας προεκλογική περίοδο είχε κηρύξει διμέτωπο αγώνα προς τα δεξιά του αλλά και τα αριστερά, “καρφώνοντας” εκατέρωθεν Μητσοτάκη και Τσίπρα για τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Χθες από τον Πύργο Ηλείας, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση του κόμματός του να κινήσει την διαδικασία εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, στέλνοντας όπως είπε τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη για εξηγήσεις, εκεί όπου δεν μπορεί να κάνει επίκληση του απορρήτου.

Είναι εύκολη μεταταύτα μία μετεκλογική συνεργασία; Μάλλον δύσκολα. Άλλωστε οι υποκλοπές παραμένουν “αγκάθι” στη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αλλά και μεταξύ των δύο αρχηγών, οι οποίοι, από την ανάληψη των καθηκόντων του Ν. Ανδρουλάκη, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

Το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικό και από τα όσα είπε στον Real FM ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επκρατείας του κόμματος, Παναγιώτης Δουδωνής, ερωτηθείς για το τι θα κάνει ο Ν. Ανδρουλάκης εάν τον καλέσει ο Κ. Μητσοτακης μετά την πρώτη κάλπη, έχοντας την διερευνητική εντολή.

Οπως ανέφερε, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα συζητήσει μαζί του εάν επιμείνει ότι θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, μάλιστα όπως είπε, θα του θέσει το ερώτημα πριν τον συναντήσει. Οι σχέσεις της Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη είναι ήδη στον πάγο…

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button