NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠόλεμοςΠολιτική

Ματαιώνεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Για λόγους ασφαλείας Δεν θα πάει τελικά στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναβάλλεται η επίσκεψη, όπως αποφασίστηκε μετά τον "πρωινό καφέ" στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ματαιώνεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ για λόγους ασφαλείας. Όπως αποφασίστηκε μετά τον “πρωινό καφέ” στο Μέγαρο Μαξίμου, “οι συνθήκες ασφαλείας δεν το επιτρέπουν”.

Οπως είχε γίνει γνωστό, μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, τον Γερμανό Καγεκλάριο Ολαφ Σολτς, την διπλή επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και σήμερα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επιχειρήσει να πείσει την συμμαχική χώρα να μην προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση στην Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, με στόχο να διαμηνύσει οτι πρέπει επικρατήσει αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην προκληθεί ανθρωπιστική κρίση.

Η θέση της Αθήνας

Όπως ανέφερε νωρίτερα το TheTOC, η Αθήνα έχει πάρει εξ’ αρχής πάρει θεση για τις βιαιότητες της Χαμάς, έχει σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ και έχει στηρίξει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Εχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι οι άμαχοι είναι άμαχοι από όποια πλευρά και αν βρίσκονται και έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την πρόκληση μίας ανθρωπιστικής κρίσης χωρις νικητές και ηττημένους.

Ο διπλωματικός πυρετός που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες εχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς η Δύση θέλει να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην Γάζα, την ώρα που το Ιράν προειδοποιεί οτι θα εμπλακεί και το ίδιο στην σύρραξη, ενώ τόσο η Αίγυπτος οσο και η Ιορδανία έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους.

Και ενώ οι ρουκέτες εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές, οι φόβοι στην Ευρώπη για εξάπλωση της τρομοκρατίας φουντώνουν, με τις χώρες να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για πιθανό χτύπημα με θύματα αθώους πολίτες. Ήδη Γαλλία και Βρυξέλλες έγιναν μάρτυρες τρομοκρατικών επιθέσεων με νεκρούς, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών όλων των ευρωπαϊκών χωρών ειναι στο… πόδι για πιθανές επιθέσεις.

Σε αυτό το δυσμενές χρονικό σημείο όχι μόνο για την Γάζα, αλλά για την Μέση Ανατολή συνολικά, συνεδρίασαν χθες εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός βηματισμός για να μπει τέλος στην σύρραξη, προτού πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου

Χθες το βράδυ η σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πήρε άλλη τροπή μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Γάζα με δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων μητέρες και παιδιά, προκαλώντας σοκ στην διεθνή κοινή γνώμη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν αποδέχθηκαν το χτύπημα, υποστηρίζοντας οτι θα ενημερώσουν για το τι συνέβη αφού γίνει έρευνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για εσφαλμένο χτύπημα από την πλευρά της Χαμάς.

Η ρουκέτα στο νοσοκομείο περιπλέκει ακομη περισσότερο την κατάσταση και φέρνει σε δυσμενή θεση το Τελ Αβίβ, το οποίο θα πιεστεί διεθνώς για κατάπαυση του πυρός, πράγμα δύσκολο με Ισραηλινούς αμάχους στα χέρια των στρατιωτών της Χαμάς και το γόητρό του πληγωμένο.

Στην Αθήνα πάντως, η θέση της κυβέρνησης να στηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ήδη βρίσκει το ΚΚΕ απέναντι, με τον Περισσό να διοργανώνει συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Χαρίτσης με ανάρτησή του χθες το βράδυ στο twitter έγραψε: “Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στην Γάζα δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ. Καμία σιωπή, καμία ανοχή. Άμεση καταδίκη της επίθεσης. Πρωτοβουλία ανακωχής, σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη φρίκη”.

Αργά χθες το βράδυ υπήρχαν πάντως και δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για το αν πρέπει να γίνει τώρα μια επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή.

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button