NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Μήνυμα μηδενικής ανοχής από το Μαξίμου – “Τρέχει” η ΕΔΕ για την γρήγορη απόδοση ευθυνών στην ΕΛΑΣ

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για παταγώδη αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο πρόληψης, σχετικά με την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν.

Για απαράδεκτη ολιγωρία και σαφείς ευθύνες, καθώς η αστυνομία γνώριζε τουλάχιστον 2 ημέρες για την “κάθοδο” των Κροατών, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, οι οποίες μιλούν για παταγώδη αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο πρόληψης.

“Οι καρατομήσεις και οι απομακρύνσεις δεν θα σταματήσουν εδώ” όπως προεξοφλείται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ μόλις άρχισε ενώ την ίδια ώρα άνοιξε και ποινική δικογραφία μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία δεν αποκλείεται να εντοπίσει και ποινικές ευθύνες (σ.σ παράβαση καθήκοντος) αστυνομικών αλλά και ανωτέρων αξιωματικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα μηδενικής ανοχής, με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας Γιάννη Οικονόμου και να ενημερώνεται για τις καρατομήσεις των πρώτων 7 αξιωματικών, οι οποίοι είναι οι προιστάμενοι των τροχαίων διευθύνσεων από όπου πέρασε το κονβόι των Κροατών χούλιγκαν, συμπεριλαμβανομένου και του προισταμένου του τμήματος Αθλητικής Βίας, ο οποίος ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις των Κροατών.

 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση και βλέπει ευθύνες στο πρόσωπο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα για τον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άλλωστε έχει μόλις αναλάβει καθήκοντα, μετά την απομάκρυνση του Νότη Μηταράκη. “Δεν είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκανς”, είπε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, υποσχόμενος ότι θα αναλάβει την ευθύνη “να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξουμε την Ελληνική Αστυνομία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βούληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η ΕΔΕ, η οποία έχει ανατεθεί σε ανώτατο αξιωματικό να “τρέξει” πολύ γρήγορα, ώστε οι όποιες ευθύνες επιχειρησιακών να εντοπιστούν, να αποδοθούν γρήγορα και οι αξιωματικοί να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.

“Όχι” στην αυστηροποίηση, “ναι” στην έκτιση των ποινών

Ο τραγικός θάνατος του άτυχου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια άνοιξε από χθες την συζήτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε θέματα αθλητικής βίας. Νομικοί ωστόσο υπενθυμίζουν ότι οι δικαστές πρόσφατα επέβαλλαν ισόβια και 20 χρόνια στους δολοφόνους του Άκη Καμπανού.

“Πλαίσιο υπάρχει και οι ποινές είναι ήδη αυστηρές. Το θέμα είναι οι ποινές να εκτίονται. Ακόμη και εάν είναι μικρές” λένε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, πατώντας πάνω στις προγραμματικές δηλώσεις του Γιώργου Φλωρίδη και στο πνεύμα που θέλει να κινηθεί ο νέος υπουργός. Οι αλλαγές μάλιστα είναι έτοιμες και περιμένουν το άνοιγμα της βουλής ώστε να ενσωματωθούν στον Ποινικό Κώδικα.

Στόχος η έκτιση των ποινών ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, ακόμη και αν αυτές είναι “μικρές” ποινές, ώστε να στέλνουν αποτρεπτικό μήνυμα. Δεύτερος στόχος η εκπαίδευση των δικαστών προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι προς την κατεύθυνση της αναστολής της έκτισης των ποινών ακόμη και όταν αυτή είναι μία βαριά ποινή.

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button