Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Με θριαμβευτικό τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρατώντας στο β’ γύρο των εκλογών του αντιπάλου του Χάρη Δούκα και με ποσοστό σχεδόν 60% και-πλέον-το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα και κυρίως στο τί μπορεί να αλλάξει ο κ. Ανδρουλάκης.
Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή εκλογική διαδικασία ψήφισαν 213.781 μέλη και φίλοι του Κινήματος.
Στα 908 εκλογικά τμήματα της χώρας και τα 19 εκλογικά τμήματα του Αποδήμου, οι υποψήφιοι έλαβαν τα εξής ποσοστά με σειρά κατάταξης:
- Ανδρουλάκης Νίκος 59,9% (126.222 ψήφους)
- Δούκας Χάρης 40,1% (84.512 ψήφους)
Η «ισχυρή εντολή συνέχειας» και το ενωτικό μήνυμα-προσκλητήριο» Ανδρουλάκη
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, «τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ισχυρή εντολή συνέχειας και τώρα ο δρόμος είναι μπροστά για σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση και τη μεγάλη νίκη απέναντι στη ΝΔ».
Εξάλλου, όπως ανέφεραν και οι υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη έξω από τα γραφεία το βράδυ της Κυριακής (13/10), «ήρθε η σειρά του Μητσοτάκη Ανδρουλάκη, Ανδρουλάκη…».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενωτικό ήταν το μήνυμα που απεύθυνε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλους στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και «προσκλητήριο» πρός τους πολίτες που είναι απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, στην επινίκια ομιλία του στη Χαριλάου Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής, όταν είχε επισήμως ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.
Γιατί κέρδισε ο Ανδρουλάκης, γιατί έχασε ο Δούκας
Όσον αφορά, τώρα, στους λόγους που ο κ. Ανδρουλάκης επανεξελέγη παρότι αρχικά είχε φανεί ένα κλίμα αλλαγής και ένας «άνεμος ανατροπής» με εκφραστή τον κ. Δούκα, η κυριότερη αιτία έχει να κάνει με το «ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης».
Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν πείστηκαν από την «αλλαγή», που ευαγγελιζόταν ο κ. Δούκας, ο οποίος παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, άρχισε να «ξεφουσκώνει» όσο περνούσε ο καιρός για να φτάσουμε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου να περάσει οριακά τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ανέπτυξε-το τελευταίο χρονικό διάστημα- μια επιταχυνόμενη πορεία προς την κάλπη, δίχως, ωστόσο να τα καταφέρει, δείχνοντας όμως πως-πραγματικά-μόνο εκείνος μπορούσε να «χτυπήσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη στο β’ γύρο.
Με μεγάλη εμπειρία στις εσωκομματικές ισορροπίες και ελέγχοντας τους κομματικούς «μηχανισμούς» ο κ. Ανδρουλάκης «κατάπιε» τον κ. Δούκα, ο οποίος σε χρόνο «ρεκόρ», είναι η αλήθεια, ανέπτυξε δυναμική και πυρήνες υποστηρικτών χάρη-σε πρώτη φάση- στη βοήθεια των Χρήστου Πρωτόπαπα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Τόνιας Αντωνίου, Απόστολου Πάνα κ.α. και σε δεύτερη φάση με τη βοήθεια τοπικών στελεχών και συνδικαλιστών.
Όπως συνομολογούν και πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Ανδρουλάκης «γύρισε το παιχνίδι», που ήταν εναντίον του το βράδυ των Ευρωεκλογών και μετά την απογοήτευση στελεχών και ψηφοφόρων για τη μη κατάληψη της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές, «παίζοντας το χαρτί» της σιγουριάς, της-έστω-μικρής σταδιακής ανόδου και της ανανέωσης.
Αλλά το κυριότερο «έπιασε» απόλυτα το επιχείρημα του «κοιτάξτε τι γίνεται δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό το τελευταίο έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στη συνείδηση του ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φοβούμενος μην «πάθουμε ό, τι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη» επέλεξε τη γνωστή λύση του κ. Ανδρουλάκη από το να «επενδύσει» στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», ψηφίζοντας τον κ. Δούκα.
Ο κ. Δούκας επέλεξε να υπερτονίζει συνεχώς τη νίκη του στο Δήμο Αθηναίων απέναντι στον κ. Μπακογιάννη και το «σύστημα Μητσοτάκη», ωστόσο το γεγονός ότι είχε μόλις μερικούς μήνες στο δημαρχιακό θώκο, δίχως να έχει προλάβει να δείξει αξιοσημείωτο έργο, σε συνδυασμό με τη μη κατοχύρωση ενός δυνατού αφηγήματος για την επόμενη μέρα, πώς δηλαδή «θα μπορέσει να χωρέσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», αλλά και το γεγονός ότι δεν θα ήταν στη Βουλή, δίνοντας «έδαφος» στον κ. Μητσοτάκη να «παίξει μπάλα» μόνος του, κόστισαν στον Δήμαρχο Αθηναίων.
Παράλληλα, τον κ. Δούκα δεν βοήθησε ούτε η έμμεση στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μια μέρα πριν την δεύτερη κάλπη, ενώ διαφάνηκε από τα αποτελέσματα πως οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να πάνε πιο αριστερόστροφα, αλλά να «χτυπήσουν» το χώρο του Κέντρου, στον οποίο κυριάρχησε ο κ. Μητσοτάκης, κερδίζοντας απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι αλλαγές την επόμενη μέρα και τα νέα πρόσωπα στο προσκήνιο
Ξεκινώντας από το «καυτό» ζήτημα της αξιοποίησης των συνυποψηφίων του, που πήγαν πολύ καλά στο α’ γύρο των εκλογών, των κ.κ. Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου, υπάρχουν πολλά σενάρια στο «τραπέζι», ένα εκ των οποίων έχει να κάνει με το «χαρτοφυλάκιο» των αντιπροέδρων στα πρότυπα της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όρισε αντιπροέδρους τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη.
Όσον αφορά στη στελέχωση άλλων θέσεων ο κ. Ανδρουλάκης, μοιάζει δεδομένο πως ο 5ος κατά σειρά σε ψήφους στις Ευρωεκλογές Λευτέρης Καρχιμάκης, γιος του ιστορικού στελέχους του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη, που έκανε αγώνα για την επανεκλογή Ανδρουλάκη, θα είναι στην «πρώτη γραμμή», είτε σε θέση Εκπροσώπου, ή Γραμματέα ή γενικότερα σε κάποιο ρόλο στο στενό επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη. Σημειώνεται, πως ο κ. Καρχιμάκης, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, εκεί όπου εκλέγεται η Νάντια Γιανννακοπούλου, στις επόμενες εκλογές βρέθηκε στο πλάι του κ. Ανδρουλάκη το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών.
Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη η αξιοποίηση του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος στάθηκε δίπλα στον κ. Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται πως και ο κ. Τσουκαλάς ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καταλαμβάνοντας την 8η θέση στο «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο.
Ο επικοινωνιολόγος Βαγγέλης Τσόγκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εκ των στενών συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη (και) σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που ετοιμάζεται για υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, εννοείται πως θα αξιοποιηθεί, όπως επίσης και οι βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, που «έτρεξαν» την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Φυσικά και ο Θανάσης Γλαβίνας αναμένεται να πάρει κάποιο πόστο, είτε αυτό είναι ξανά του Εκπροσώπου Τύπου είτε κάποιο άλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κ. Γλαβίνα πιστώνεται η πολύ καλή επίδοση του κ. Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, στις εσωκομματικές εκλογές, καθότι ο κ. Γλαβίνας είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς στις εθνικές εκλογές του 2023 και είχε χάσει τη θέση του βουλευτή λόγω ποσόστωσης.
Στα πρόσωπα που μπορεί να αξιοποιηθούν παραμένει ακόμα το όνομα του Νίκου Μήλη, επικεφαλής της Παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Τεχνικό Επιμελητήριο, με πολύ καλή επίδοση στις πρόσφατες εκλογές των μηχανικών.
Στις γυναίκες, τώρα, η αλήθεια είναι πως υπάρχει έλλειμμα και υπάρχει προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Η νέα επιστήμονας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Όλγα Μαρκογιαννάκη μοιάζει μια πολύ καλή περίπτωση για το επιτελείο Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται, πως και η κα Μαρκογιαννάκη ήταν υποψήφια στις πρόσφατες ευρωεκλογές, φτάνοντας μια «ανάσα» από την πρώτη 10αδα.