NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠόλεμοςΠολιτική

Ζελένσκι: «Πραγματικά ισότιμη» η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά

Οι κάτοικοι του Κιέβου αντέδρασαν στη συμφωνία με ανάμεικτα συναισθήματα, με ορισμένους να ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί επωφελής, ενώ άλλοι την είδαν ως μια μορφή ιμπεριαλισμού, με την Ουάσινγκτον να εκμεταλλεύεται την απόλυτη ανάγκη της Ουκρανίας για συνεχή υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι του Κιέβου αντέδρασαν στη συμφωνία με ανάμεικτα συναισθήματα, με ορισμένους να ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί επωφελής, ενώ άλλοι την είδαν ως μια μορφή ιμπεριαλισμού, με την Ουάσινγκτον να εκμεταλλεύεται την απόλυτη ανάγκη της Ουκρανίας για συνεχή υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Για μια «πραγματικά ισότιμη συμφωνία» έκανε λόγο την Πέμπτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην συμφωνία για τα ορυκτά που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο καθιερωμένο του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει υποχρεώσεις αποπληρωμής προηγούμενης αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Έπειτα από αρκετούς μήνες έντονων συζητήσεων, ΗΠΑ και Ουκρανία ολοκλήρωσαν μια συμφωνία που αναμένεται να παράσχει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά και άλλους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, μια συμφωνία που το Κίεβο ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει διαρκή υποστήριξη για την άμυνά του έναντι της Ρωσίας.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ντόναλντ Τραμπ - Βατικανό
Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ντόναλντ Τραμπ – ΒατικανόAP/Ukrainian Presidential Press Office

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη είναι σημαντικά πιο συμφέρουσα για την Ουκρανία σε σύγκριση με προηγούμενες εκδοχές, οι οποίες, όπως υποστήριξαν, υποβίβαζαν το Κίεβο σε υποδεέστερο ρόλο και παραχωρούσαν στην Ουάσινγκτον έκτακτο έλεγχο επί των πόρων της χώρας.

Η συμφωνία αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από το ουκρανικό κοινοβούλιο, θα δημιουργήσει ένα ταμείο ανασυγκρότησης για την Ουκρανία, το οποίο οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα διευκολύνει τη συνεχιζόμενη αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.

Μια προηγούμενη εκδοχή αυτής της συμφωνίας ήταν κοντά στην οριστικοποίησή της, αλλά τελικά διακόπηκε κατά τη διάρκεια μιας επεισοδιακής συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Τι λένε οι Ουκρανοί για την συμφωνία

Οι κάτοικοι του Κιέβου αντέδρασαν με ανάμεικτα συναισθήματα στη συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά την Πέμπτη.

«Κάθε είδηση είναι δύσκολο να ληφθεί, είτε πρόκειται για διαπραγματεύσεις είτε για κάτι άλλο. Εξακολουθώ να πιστεύω και να ελπίζω ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα που θα οδηγήσει την Ουκρανία μας στη νίκη. Μόνο στη νίκη», δήλωσε η Νταϊάνα Αμπράμοβα, κάτοικος Κιέβου.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η 74χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου Νατάλια Βίσοτσκα εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι «αν υπογράφηκε, τότε οι ειδικοί μας πρέπει να έχουν συγκρίνει τα υπέρ και τα κατά. Ελπίζω ότι θα είναι επωφελής».

People with Ukrainian flags and banners attend a rally of families of missing soldiers from the Bakhmut garrison in Kyiv, Ukraine, Thursday, May 1, 2025
People with Ukrainian flags and banners attend a rally of families of missing soldiers from the Bakhmut garrison in Kyiv, Ukraine, Thursday, May 1, 2025Vasilisa Stepanenko/Copyright 2025 The AP. All rights reserved.

Άλλοι όμως δήλωσαν εξαντλημένοι. Για την 37χρονη Ιρίνα Βασιλέβα, η συμφωνία χρησίμευσε ως άλλη μια υπενθύμιση ότι «η γη μας είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τον υπόλοιπο κόσμο και ότι δεν έχουμε τη δική μας πλήρη προστασία».

«Το όραμά μου είναι ότι αντί να ενισχύουμε τους εαυτούς μας, συνεχίζουμε να τα δίνουμε όλα», πρόσθεσε. «Αισθάνομαι απαίσια για το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό μας στον πόλεμο θεωρείται κρέας. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλες πιθανές συμφωνίες, εκτός από αυτές που θα μας κάνουν φτωχούς σε όλους τους τομείς».

Η συμφωνία επιτυγχάνεται σε μια περίοδο που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτηρίζει ως μια «πολύ κρίσιμη» εβδομάδα για τις πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον με στόχο την διευθέτηση της σύγκρουσης, οι οποίες φαίνονταν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Η Ουκρανία θεωρεί τη συμφωνία αυτή ως ένα μέσο για να εγγυηθεί ότι ο πιο σημαντικός και σημαίνων σύμμαχός της θα συνεχίσει να εμπλέκεται και δεν θα αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια, η οποία ήταν ζωτικής σημασίας στον συνεχιζόμενο αγώνα της κατά της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τα τελευταία τρία χρόνια.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button