Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο: Απόλυτη προτεραιότητα η έρευνα για τα Τέμπη
Έρευνα στο «υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» - Αυτοψία Γεραπετρίτη σε Λάρισα & Θεσσαλονίκη - Ανακοινώνονται παρεμβάσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων
ΕυρωπΤην προτεραιοποίηση όλων των σχετικών με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη υποθέσεων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τον ίδιο, ζητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Όλο το κείμενο της επιστολής, που εστάλη σήμερα Δευτέρα (6-3) από τον κ. Μητσοτάκη στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, έχει ως εξής:
«Κύριο
Ισίδωρο Ντογιάκο
Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνηση, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την αναθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας,
Με τιμή,
Κυριάκος Μητσοτάκης»
Παρεμβάσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ανακοινώνει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, με την προσοχή της κυβέρνησης να παραμένει αποκλειστικά στραμμένη στη διαχείριση της επόμενης ημέρας από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κινείται με μεθοδικά σε τρεις άξονες: στήριξη των οικογενειών των θυμάτων- τραυματιών, άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος – έργο που έχει αναλάβει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – και ανακοίνωση κυβερνητικών παρεμβάσεων άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωπαϊκών χωρών σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονα τρένα, ενώ θα αιτηθεί και πρόσθετης κοινοτικής χρηματοδότησης, προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα στη Λάρισα για αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος και στις συγκοινωνιακές υποδομές, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Η περιοδεία του σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει στις 15.00 το μεσημέρι με ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου έχουν κληθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι: Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς.
Την Τετάρτη οι κυβερνητικές παρεμβάσεις
Μετά την περιοδεία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, αναμένεται το πρωί της Τετάρτης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου και θα ανακοινωθούν κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ένα δύσκολο εγχείρημα για το επιβατικό κοινό το οποίο έχει οργιστεί και κλονιστεί μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας αλλά και ενισχύσεις σε έμψυχο δυναμικό, ώστε να μην επαναληφθούν μοιραία λάθη. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γραμμή να λειτουργήσει σε πρώτη φάση μόνο για εμπορικές και όχι επιβατικές αμαξοστοιχίες ή να ενισχυθούν σημαντικά οι βάρδιες των σταθμαρχών και να επαναλειτουργήσει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα ελέγχει την κίνηση των τρένων, το οποίο θα λειτουργεί μέσω τηλεφώνων μέχρι να λειτουργήσει εν συνόλω το σύστημα τηλεδιοίκησης.
Αποζημιώσεις για τα θύματα
Ανακοίνωση για το θέμα των αποζημιώσεων εξέδωσε η Hellenic Train, με φόντο τις αποκαλύψεις ότι υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2019, εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ – και μάλιστα, για πέντε χρόνια, ως το 2024, από το να αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους.
Στην ανακοίνωση η εταιρεία, γνωστοποιεί, την απόφασή της να μην ενεργοποιήσει την εξαίρεση στην καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που επικαλείται η εταιρεία προβλέπει μεταξύ άλλων προκαταβολή αποζημίωσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 21.000 ευρώ καθώς και ότι η παροχή της «δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
1. Εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση του άρθρου 26 παράγραφος 5 του παραρτήματος Ι, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία.
2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, η προκαταβολή δεν είναι κατώτερη των 21 000 ευρώ ανά επιβάτη σε περίπτωση θανάτου.
3. Η προκαταβολή δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης και μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιοδήποτε άλλο ποσό καταβληθεί στη συνέχεια με βάση τον παρόντα κανονισμό αλλά δεν είναι επιστρεπτέα, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η προκληθείσα ζημία οφειλόταν σε αμέλεια ή σφάλμα του επιβάτη ή εάν ο αποδέκτης της προκαταβολής δεν ήταν ο δικαιούχος της αποζημίωσης.