NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνία

Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια! Κατευθύνεται μανιωδώς προς Οινόη – Βίλια

Εκκενώνονται αρκετοί οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, το οποίο εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο και να κινείται προς την περιοχή της Μαγούλας είναι το πιο δύσκολο για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τη στιγμή που συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Βοιωτία.
Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες ώρες το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια αναζωπυρώθηκε με τη φωτιά να κινείται πλέον προς τη Μάνδρα.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτηρία, Παλαιοχώρα και Πανόραμα, αλλά του οικισμού Νέα Ζωή στη Μάνδρα προς Ελευσίνα.
Επίσης, λίγο πριν τις 12:00, έκλεισε ξανά η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ λίγο μετά τις 13:30 έκλεισαν οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού για Μάνδρα και Μαγούλα.
Τις τελευταίες ώρες με την ενίσχυση της έντασης των ανέμων φαίνεται πως και η φωτιά στο Λουτράκι λαμβάνει νέες διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές αποφάσισαν την εκκένωση των οικισμών Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος για προληπτικούς λόγους.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους αρμόδιους να ανησυχούν κυρίως για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, η οποία απλώνεται σε μια τεράστια έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων, καίει παρθένο δάσος και εξελίσσεται σε μια δύσβατη περιοχή τη στιγμή που και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δεν βοηθούν έτσι ώστε να περιοριστεί και να ελεγχθεί.
Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και τα εναέρια μέσα σε όλα τα πύρινα μέτωπα, αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργώντας νέες εστίες.
Η Κομισιόν στέλνει βοήθεια
Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ στέλνει τέσσερα Canadair Ιταλία και Γαλλία.
Παρέμβαση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές, ζητώντας από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
“Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αυτό είναι και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
“Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Νωρίτερα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button