NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Εκλογές: Τι είναι η επιστολική ψήφος και πως θα εφαρμοστεί

Καθιερώνεται η επιστολική ψήφος εντός και εκτός Ελλάδας για τις εκλογές με την αρχή να γίνεται στις Ευρωεκλογές 2024, τον Ιούνιο

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα (Πέμπτη 30/11), για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα μας, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, που για πρώτη φορά θα ισχύσει στις Ευρωεκλογές 2024, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι Ευρωεκλογές 2024, παρεμπιπτόντως, θα διεξαχθούν με το ισχύον σύστημα, δηλαδή όλη η χώρα μια Εκλογική Περιφέρεια.

Ωστόσο, η τεράστια αλλαγή είναι πως θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές 2024 και με επιστολική ψήφο για όποιον το επιθυμεί να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο εντός και εκτός Ελλάδας, κάτι που θα αποτελέσει «πρόβα» και για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ήτοι τις εθνικές εκλογές.

Τι είναι η επιστολική ψήφος

Σημειώνεται, πως η επιστολική ψήφος αποτελεί μία διαδικασία με την οποία διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

 

Εκλογές: Τι είναι η επιστολική ψήφος και πως θα εφαρμοστεί

 

 

Εκλογές: Τι είναι η επιστολική ψήφος και πως θα εφαρμοστεί

 

Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, το γραφείο του με άνεση και με όλες τις δικλείδες ασφαλείας, αλλά και υπερήλικεςασθενείςΑμεΑνέοι- που δουλεύουν σεζόν- εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και μαθητές στο τέλος του Λυκείου που μπορεί να έχουν εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος θα παραχωρήσουν σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 15.00, συνέντευξη Τύπου με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου.

«Θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαφορετικά δεν θα συμμετείχαν»

Εξηγώντας γιατί πήρε αυτή την απόφαση για την επιστολική ψήφο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους όσο μακριά και αν είναι θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι και την πατρίδα του. Το ίδιο όμως θα γίνει και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος και έτσι θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαφορετικά δεν θα συμμετείχαν. Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν ακόμα και μαθητές ή φοιτητές που έχουν εξετάσεις θα μπορούν εφόσον το επιλέξουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και χωρίς ταλαιπωρία».

«Διασφαλίστηκαν»- όπως εξήγησε- «οι όροι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «διεύρυνση της δημοκρατικής διαδικασίας στην χώρα μας γιατί εδραιώνουν την σταθερότητα». «Η παράταξή μας, η παράταξη της Ευρώπης έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα», είπε.

Και συνέχισε, αναφέροντας πως «απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία θα ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας ενισχύοντας την δημοκρατική έκφραση απομονώνοντας ακραίες συμπεριφορές και έτσι γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button