Αυξήσεις 70 ευρώ το μήνα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων – Νέες οροφές αποδοχών στα «ρετιρέ» του δημοσίου
Αυξήσεις 70 ευρώ το μήνα στις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις 20-50 ευρώ στα επιδόματα τέκνων και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων νόμου.
Μετά από πολλά «μνημονιακά» χρόνια, ήρθε η ώρα για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο.
Εγκύκλιος για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο αναλύεται το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως διαμορφώνεται μετά τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα.
Μέσω της εγκυκλίου παρέχονται διευκρινίσεις για την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, τον επανακαθορισμό της οικογενειακής παροχής, την αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, τη χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, την αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης.
Στην σχετική εγκύκλιο προβλέπεται:
• Αύξηση οικογενειακής παροχής: Από 1η Ιανουαρίου 2024 τα ποσά οικογενειακής παροχής αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.
• Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης: Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.
• Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.
• Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
• Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω.
• Χιλιομετρική αποζημίωση. Tο ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου αυξάνεται από 01.01.2024 στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο.
Νέο ανώτατο όριο αποδοχών
Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:
• Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ
• Δικαστικοί λειτουργοί και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: 8.426,56 ευρώ.
• Ιατροί του ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.
• Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.
• Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ.
Standard & Poor’s: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Ανοίγει ο δρόμος για «φθηνό χρήμα» σε τράπεζες και νοικοκυριά
Μέσα στις προβλέψεις τους έπεσαν οι αναλυτές με την ελληνική οικονομία να λαμβάνει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία που επικρατεί εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.
Έτσι, δόθηκε ένα «σήμα» για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που προέκυψαν. Από εκεί και πέρα, η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αποφάσισε να αναβαθμίσει τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, αφήνοντας αμετάβλητο το ίδιο το αξιόχρεο στη βαθμίδα «BB+», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Ορόσημο για την ελληνική οικονομία
– επιστροφή της Ελλάδας στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των αναπτυγμένων οικονομιών
- Περισσότεροι διεθνείς επενδυτές:
- -αύξηση των εισροών κεφαλαίων
-ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης
- Περισσότεροι διεθνείς επενδυτές:
-αύξηση των εισροών κεφαλαίων
-ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης
Μακροπρόθεσμα, αύξηση:
-της κατανάλωσης
-της επιχειρηματικής δραστηριότητας
-της παραγωγικότητας
-αύξηση των αμοιβών μας
- Μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας: Χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα
- Οφέλη για Επιχειρήσεις & Νοικοκυριά
-Φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες -> μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά